Asociația Obștească „Parteneriate pentru Noua Economie” a finalizat un studiu preliminar privind cadrul de reglementare și problemele ce țin de procedurile de insolvabilitate în Republica Moldova. Cercetarea a analizat atât cadrul instituțional și legislativ național, cât și jurisprudența Curții Constituționale și reglementările Uniunii Europene, la care Republica Moldova urmează să se alinieze.

Rezultatele au fost discutate în cadrul unei mese rotunde cu participarea reprezentanților Parlamentului Republicii Moldova, Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Ministerului Justiției, Uniunii administratorilor autorizați, Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești.
Una dintre concluziile studiului este lipsa unei analize cuprinzătoare asupra felului în care sunt implementate prevederile Legii privind insolvabilitatea, adoptată în anul 2012. Evaluările anterioare au vizat doar anumite aspecte, fără a include o verificare completă a modului în care se implementează această legislație, inclusiv de către instanțele de judecată.
Autorii studiului – Sergiu Litvinenco și Gheorghe Iudin, recomandă realizarea unei verificări detaliate a eficienței procedurilor de insolvabilitate, prin consultări cu actori relevanți din mediul privat și public, interviuri și chestionare. Această analiză ar permite îmbunătățirea legislației astfel încât să fie sprijinită mai bine economia, să fie menținute locurile de muncă, dar și să se minimizeze cazurile când procedurile de insolvabilitate sunt folosite în scopuri improprii (inclusiv preluarea afacerilor prin ”atacuri raider”).
Potrivit analizei, competențele în domeniul insolvabilității sunt împărțite între Ministerul Economiei și Digitalizării și Ministerul Justiției. Totuși, resursele administrative alocate sunt insuficiente. În acest context, studiul propune consolidarea capacităților administrative și instituirea unor mecanisme de monitorizare permanentă a implementării legislației.
Totodată, pentru optimizarea procedurilor de insolvabilitate, autorii au propus mai multe măsuri, printre care, introducerea unui sistem automatizat și aleatoriu de desemnare a administratorilor provizorii, organizarea licitațiilor electronice pentru vânzarea bunurilor debitorilor insolvabili prin adaptarea platformei mtender.gov.md.
De asemenea, studiul subliniază necesitatea introducerii unor măsuri de prevenire a insolvabilității și a unui mecanism de „a doua șansă” pentru antreprenorii onești care au trecut prin procedurile de insolvabilitate, în conformitate cu standardele UE.
La fel, autorii au evidențiat lipsa unui cadru normativ aferent insolvabilității persoanelor fizice, ceea ce afectează atât debitorii – persoane fizice, cât și creditorii – companii.
Un alt aspect problematic evidențiat de studiu este lipsa unui mecanism eficient care ar asigura aplicarea uniformă a legislației în domeniul insolvabilității. Deși acest rol revine Curții Supreme de Justiție, aceasta nu examinează dosare de insolvabilitate, iar instrumentele pe care le are la dispoziție (demersul în interesul legii sau avizele consultative), din varii motive, nu sunt utilizate.
Consultați studiul „Insolvabilitatea în Republica Moldova. Situație actuală și perspective de viitor” (fișier PDF, 0.6 MB, se va deschide în tab nou).